7 Mart 2012 Çarşamba

ansızın çektin gittin...

öz anneannemi hiç tanımadım, annem henüz 11 yaşındayken gitmiş bu dünyadan. bana kalan sadece ismi...

ama bir anneannem vardı benim. dedemle 1969 yılında evlenmişler.

yazları bizleri tepesinde gezdiren, her gidişimizde yavruuum diye sarılan, telefonlarda kuzuuum diye sevgisini gösteren bir anneannem.

dedemin gidişinden sonra alıp gelmiştik İstanbul'a. toparlasın kendini diye. bu yüzden nişanımda da vardı.

nikahıma, düğünüme gelemedi, hastaydı biraz. ama hem kendime bir şey alayım diye para (ki gelinliğimle taktığım siyah beyaz taşlı kolyemi almıştım), hem de düğün sonrası yine hediyesini yollamıştı. o kadar yeni ki bu olay, hala çekmecemde, açınca ilk karşıma çıkan o.

63 yaşındaydı anneannem. hepimiz o bize yıllarca köydeki babaevinin kapısını açacak sanıyorduk. öyle ya, daha gençti. kardeşimin düğününe gelecekti bu sonbaharda. dayımın kızına, onun çocuğuna bakma sözü bile vermişti. ne kalbi vardı, ne şekeri, ne de tansiyonu, üstelik zayıftı, hastalıklar ondan uzak olacak sanırdık hep. hastalanırdı tabii, dedim ya zayıftı, doğru dürüst yemek yemezdi, bazen eli kolu bacağı tutmazdı güçsüzlükten. ama iyiydi işte, yaşayacaktı o.

perşembe sabahı çok kötü rüyalarla kalktım baharın resmi olarak ilk gününe. Emre'ye içimde kötü bir his var, kötü rüyalar gördüm aşkım dedim. işe geldim.

öyle ki, telefonumda 6 cevapsız aramayı görünce, kesin birine bir şey oldu diye düşündüm. kardeşim rahatlattı, tesadüftü, bir şey yoktu.

ama aradan 5 dakika geçmedi ki, kardeşim aradı ağlamaklı, "abla anneannem ölmüş" dedi. inanamadım, niye ölsün ki dedim, niye?

işyerinden apar topar birini de yanıma verip gönderdiler, hıçkıra hıçkıra ağlıyordum, sadece onu hatırlıyorum. sonra köyümüz, ah niye gelinlikli bir fotoğrafımı yollamadım da şu vitrindeki 999 fotoğrafın yanına eklemedi acısı, kardan kapanan köy yolları... camiye bile ulaşım yoktu, cuma akşam üstü, köyün meydanında kılınabilen cenaze namazı. vasiyetindeki gibi dedemin yanına bile gömemedik, mezarlık karla kış kıyamet, kazılabilecek gibi değildi çünkü.

öz amcamı, öz dedemi, vakitlice kaybettim. çok üzüldüğüm ölümler oldu, çok etkilendiğim...

ama hiçbiri anneannem kadar dokunmadı. kimseye muhtaç olmadan, sessizce, daha gençken çekip gitti o. sanki dedem gidince, kalmasının bir anlamı yokmuş gibi. yatağında oturur halde bulmuşlar onu, önceki akşam kimse konuşmamış onunla, demek ki gece ölmüş dedik, 29 Şubat günü...

çok özlemiştim. görememiştim evlilik telaşım arasında. hatta gidiyordum ama eşyalarım gelmedi diye iptal etmiştim. mayıs'ta gidecektim :( dayanamadım baktım cansız bedenine, iyi mi ettim, kötü mü bilmem ama aklımda o nur yüzün kaldı anneannem.

bu kadar mı çok seviyordun dedemi?  ama biz de seni çok seviyorduk. küçükken sana üvey diyenlere inat, "cici anneanne" dedirtmişti annem sana. öz çok akrabam var ama senin tırnağını değişmezdim ki ben.

sen hep ciciydin anneannem, şimdi melek oldun. Allah unutturacak acı vermesin derler ya...ama bizler ne zaman alışacağız, bilinmez.

16 yorum:

yeni hayat dedi ki...

ne kadar güzel ifade etmişsin aranızdaki samimiyeti,sevgiyi. İnan çok üzüldüm, mekanı cennet olsun, orda dedenin yanı olsun...Özmüş üveymiş farkettirmemiş sizlere huzur içinde yatsın, sizlere de Allah sabır ve ömür versin canım...

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

canım allah sabır versin mekanı cennet olsun bu hayat hepimiz için ne yazıkki hem kötü hemde iyi süprizlerle dolu başınız sağolsun:)

Çeyiz Kız dedi ki...

cnmm başınız sağolsun :( bnmde babanem ve dedem yaşıyorlar ama yaşlılıktan dolayı hastalıklar var.Ansızın,vakitsiz gelen telefonlar yüreğimizi hoplatıyor.Allah rahmet eylesin, sizlere de sabır versin.

Gezgin Kız - Traveler Lady dedi ki...

canım benim başınız sağolsun allah sabırlar versin :(

gülümse dedi ki...

gözlerim doldu okurken.Allah rahmet eylesin toprağı bol olsun başınız sağolsun

Gözde T S dedi ki...

Canım ne kadar güzel dökmüşsün içindekileri. Beni de ağlattın. Başın sağolsun. Mekanı cennet olsun o cici anneannenin. Allah daha büyük acılar yaşatmasın canım.

Ayça dedi ki...

cok üzüldüm okurken :(

basiniz sagolsun.nur icinde yatsin,topragi bol olsun.

Adsız dedi ki...

sevgi olduktan sonra özmüş mü üveymiş farketmiyor.Ne güzel şeyler yazmışsın onun hakkında.Allah rahmet eylesin....

fuly dedi ki...

canım başınız saolsun... Zaman alışmayı öğretiyo ama unutmayı öğretmiyo :( Ama bak en azından sevgiyle hatırlayacağın ve andığın biri var ben ne annenannemi ne öz babaannemi tanıdım bildim çok küçükken kaybettim. Şanslıymışsın ki o sevgiyi hissetmişsin :(

lamore del calcio dedi ki...

arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim. Allah hepimizi ani acılardan, ölümlerden korusun.

pembe mor alg dedi ki...

tatlım bana babannemn ölümünü hatırlattın ansızın hçbişi yokken uçtu gittiler dimi...böle o sahneler part part gözümün önünde beni gelin olarak göremedi ayşe ama bak senin evlendğini biliyor...
bide benim en büyük duam ne biliomusun kimseye çektrmeden öleyim..Allah temiz ölüm versin bak bizimkiler tertemiz uçtular ben babanneme rica ederim bu gece duamda onu yalnız bırakmaz merak etme çok özledmm çok Allah sabır versin bize....

ayci dedi ki...

...yıllar geçsin istemiyorum. istemiyorum.
kalsın orda öylece. çünkü yıllar geçtikce benimde canımdan cok sevdigim anneannemin yaşı geçiyor ya...geçmesin o yaş işte. hep aynı kalsın herşey.

bir kaç zamandır mümkünce uzak tuttuğum bu düşünceleri postunu okurken tekrar acı bir gerçek olduğunu hatırladım...

bence anneannen şimdi mutlu. ve hatta hastalanmıyordur artık. güzeldir onun yeri.
kış ayında bile olsak, üşümüyordur.

inanıyorum ben buna.
başınız sağolsun...

Hestia dedi ki...

Kıyamam ya, bazı yaşlılar böyle ölürler arka arkaya, öyle çok severler ki birbirlerini, diğerisiz dünyaya alışamazlar. Başın sağolsun bitanem:( Allah mekanını cennet etsin cici anneannenin!

Adsız dedi ki...

Başın sağolsun canım. Çok içlendim okurken. Nasıl da güzel ifade etmişsin hislerini. Mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın. Melek oldu şimdi anneannen, üzülme ne olur. O seni üzülürken görmek istemez, kıyamazmış bak. Allah rahmet eylesin canım.

Yasmin dedi ki...

offf offf....
Allah başka aci gostermesin canim...

Çok zor ama hayat... kader...
Keşke zaman geçse ama kimse yaşlanmasa hep böyle kalsa.... yakınlarımıza bişey olmasa....

NAsıl olurdu ki böyle bir dünya???

Çok duygulandım okurken, iş yerinde duygusallaşmak kötü be ya....

tubitos dedi ki...

canım allah mekanını cennet etsin nur içinde yatsın çok üzüldüm :(