12 Temmuz 2011 Salı

mobilya seçerkene...

Evlenen çiftler için omuzda hissedilen en büyük ağırlıklardan biri ama aslında en zevkli kısımlardan da birisi mobilya seçmek.

evi tuttuk (aslında bu daha zor olan bir aşama idi) ve düştük yollara. ama yollara düşmeden önce ne yaptık?

- küçük evimizin tüm odaları, duvarları özenle ölçüldü.
- alternatifler düşünüldü, mesela çamaşır makinesini balkona alabilirsek, minik banyomuzda havlu koyacak bir dolaba yer açılabilirdi. buna göre de ayrı ölçüm yapıldı.
- sonra her genç çift gibi ikea yoluna düşüldü (eğer ikea'dan ana mobilya alınmayacaksa, yanlış bir adım, bizim için öyle oldu). ieka'da gezildi tozuldu, nereye raf konulur, nereye ince dolap vesaire baktık ama asıl büyük parçalar olmadan resmi göz önüne getirmek çok zor.
- ikea macerasının ardından, bir adet A3 kağıda ev çizilip, ölçüleri yazıldı. meslek alışkanlığı, böyle krokilerle çok uğraşırım :)
- ikea, bahuaus, praktiker, koçtaş, tekzen vs sonra gezilmek üzere rafa kaldırıldı, önce Masko'ya gitmemiz lazımdı.

Masko'da iki saat:

- üç dükkan gezdik. üçü arasında çok ciddi fiyat/kalite farkı vardı. herbiri diğerini kötüledi, ağaç kullananlar doğtaş ve lazzoni'yi, sunta kullanlar mdf'yi, mdf kullananlar ağaç kullananların pahalılığını kötüleyip duruyor.

- edindiğim birkaç izlenim:
  • sizin 10.000 tl ye aldığınız mobilyayı, başka birisi 12.000 TL'ye veya 7000 TL'ye alabilir; böyle bir yer Masko, çok dikkat etmek ve araştırmak lazım.
  • genel olarak üç seçenek var malzemede: sunta, ağaç ve mdf. modern mobilyalarda genelde mdf üzeri lake kaplama kullanılıyor, o herkesin evinde gördüğümüz parlak beyaz (başka renkleri de oluyor) malzemenin adı lake imiş (lake lak ile kaplı demek, lak ise araba boyalarında kullanılan cila).
  • en pahalı ve sağlam alternatif, normal ağaç kullanılması (meşe, ceviz vs vs). kendi evimiz olmadığı için bu alternatifi eledik biz. sunta'yı da eledik, çünkü çok ciddi bir görünüm ve kalite dezavantajı vardı.
Masko'da yarım gün:

- işte bu günde alacağım şeyler biraz şekillendi. başka bir postta, muhtemelen alacağım konsol, yemek masasını paylaşacağım. koltuğu yaptırmaya karar verdik, odada sadece bir berjer ve köşe kullanacağız. tv ünitesi yerine ise raf ve duvara monte yöntemini tercih edeceğiz. yeri dar olanlar için tavsiye ederim, bununla ilgili de ayrı bir post hazırlamayı düşünüyorum.

- önerilerim:
  • ufak bir defter edinin. aldığınız fiyatları, ürünleri tasvir edecek birkaç bilgiyi, ölçüleri not edin. bir kartvizit alın, kartvizite, eğer yazmıyorsa, sizinle ilgilenen görevlinin ismini not edin. kartviziti defterin sayfasına zımbalayın. başka bir mağazada başka bir sayfaya geçin ve aynı şeyleri yapın. sonradan hatırlamanızda çok işe yarıyor.
  • pazarlık edilebildiği kadar edilmeli ama ben asıl öldürücü darbenin (hele ki nakit alınacaksa) "bugün içinde alacağım ve ayırdığım para bu" şeklinde bir ifade ile vurulacağına inanıyorum.
  • mobilya teslim süreleri genelde 1-1.5 ay, mesela biz biraz geç kalmışız. bu süreler lazzoni, doğtaş gibi mağazalar için de geçerli, yani ben modüler (fabrikasyon) alacağım, bir günlük iş diye düşünmeyin.
  • çok fazla gezmemek lazım sanırım, biz kendimizi frenledik. 5 dükkandan sonra her şey kendini tekrar ediyor, masko'da kendisi üretim yapan firmalar, daha doğrusu doğtaş vb gibi hazır koleksiyonu olmayan yerler zaten sizin isteğinize göre her şeyi yapıyor. kafanızda ortalama bir fiyat ve model oluştuktan sonra gezdikçe kafa karışıyor. benim bir felsefem var: her zaman daha iyisi var, daha güzeli var ama eğer zamanında "gerekli" şey elde edilmiyorsa güzel olsa kaç yazar?
eklemek istediğim birkaç not daha var:

- tepe home'da ciddi indirim varmış. bizim gibi küçük bir ev döşemekle uğraşmayanlar için güzel alternatif. bu mağazanın mobilyaları sağlam oluyormuş.

- hani bir A3 kağıtttan bahsettim ya, üzerine plan çizili. kesinlikle tavsiye ederim. gittiğiniz her yerde ölçü sorun, bu kağıdı birkaç tane çoğaltıp, sonra için eşyaları koyabilirsiniz, inanılmaz keyifli oluyor :)

bu mobilya işini bu hafta çözeceğim inşallah, sonrasında mutluluk dolu bir yazı olacak.

Hiç yorum yok: