5 Aralık 2011 Pazartesi

misafir ağırlamaca ve havuçlu toplar...

vay be, kim derdi ki bir gün ben de "ne pişirdim, ne hazırladım" postu yapacağım, değil mi?

annemin evinde yıllarca el bebek gül bebek yaşadım, yediklerimin nasıl yapıldığı ile değil, genelde nasıl olduğu ile ilgilendim.

sonra bir gün iş başa düştü.

anlaıdm ki, teorik olarak bir şeyler kapmışım, database de tutmuşum, çünkü çok fena gitmiyorum bu konuda:)

hafta sonu ilk işyerimden tanıdığım arkadaşlarım geldiler yemeğe.

ana menümde tavuk (fırın poşetinde, pratik bir şey)- yanında patates püresi ile tabii-, pilav ve mercimek çorbası vardı ( hmm çorbayı başa yazmak lazım, yavaş yavaş öğreneceğim:))

sonra ortaya soğan salatası, gavurdağı salatası, peynirli közlenmiş biber sarmaları ve yaprak sarma hazırladım.

tabii tatlı da yaptım. açıkcası ezbere bildiğim, eskiden de iş arkadaşlarıma yapıp götürdüğüm havuçlu toplar :) nostalji yapalım dedim.

tatlı ve ana yemeksiz sofram, peçeteler filan da henüz yerleşmemiş ama idare edin :


ve havuçlu toplarımın tarifi :

Malzemeler:

5-6 adet orta boy havuç
1 paket (küçüklerden) petibör bisküvi
50 gr margarin (tereyağı da olur)
1 çay bardağı rondodan geçirilmiş ceviz içi
1 su bardağı şeker
Hindistan cevizi

Tarifi:

havuçlar rondodan geçirilir ve püre kıvamında elde edilir. daha sonra margarin eritilerek havuçlar üzerine eklenir ve harlamış ateşte kaşıkla bastıra bastıra karıştırılarak havuçlar pişirilir. havuçların rengi döndüğünde şeker ilave edilir ve şeker karamelize olana kadar 5 dakika daha orta ateşte karıştırılarak pişirilmeye devam edilir. Elle ezilmiş petibör bisküviler ilave edilir ve 1-2 dakika daha pişirilir. Pişirirken artık tavaya yapışmadığını, hamur kıvamında bir kütle oluştuğunu göreceksiniz :)  [ teflon tava kullanmakta fayda var] daha sonra soğumaya bırakılır, eli yakmayacak soğukluğa gelince, avuç içinde yuvarlanır ve tabak içerisindeki hindistan cevizine batırılarak süslenir.

Afiyet olsun :)


9 yorum:

pembe mor alg dedi ki...

off ayşe nasıl anım çekti ellerine sağlık valla yalnz tariflerin devamını bekliorm

Yasmin dedi ki...

Beğendim seni şekerim...
Bana kalırsa artık bizim de çağrılma vaktimiz gelmiş :))
Sen bi de yaprak da mı sardın diye sormak isterim bu arada? Öğrenmezsem çatlarım :))

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

iş başa düşünce herşey yapılıyor değilmi ellerine sağlık canım sevgiler:)

Gezgin Kız - Traveler Lady dedi ki...

ooo valla yaprak sarmasından ben de isterim haberin olsun :D

S&A dedi ki...

tatlım yemek takımın çok zarif sofran çok güzel olmuş,menünü çalıyorum :) hala yemeğe misafir alma cesaretini alabilmiş değilim ben ya..buarada kırmızı biberlerli mezeyi nasıl yaptın?:)

fuly dedi ki...

ellerine sağlık :) ben daha arkadaş tayfasından kimseyi çağırmadım desem ve postunu okuyunca dank etti :( ben bi koşu menü hazırlayıp davetli listesi yapayım en iyisi :))...

lamore del calcio dedi ki...

pembe mor alg, sana da yollayayım Sinop'a adres ver :) saol canım

Yasmin, sizi çağırmama da az kaldı, şimdilik "geleceğim" diyenleri aldım, ne yalan söylüyüm. Sarmayı annemle beraber sardık evet, annem içini hazırladı, akşam da ana kız sardık. sabaha da kendi evimde pişirdim.

fikir projeleri, aynen öyle, iş başa düşünce...

hamide'cim, sana da yaparım, aşkolsun :)

S&A; sofra takımımı çok severek almıştım, saolasın. meze çok kolay, biberleri fırında közle, soy, boyuna 2-3 e ayır, aralarına ceviz, baharat ve beyaz peynir karışımı koy, sar ve kürdanla :)

fuly, ya ben de pek çağırmış sayılmam, hani böyle gelmek istiyoruz diyenleri aldım şimdiye kadar, ama çağırmak lazım :)

tubitos dedi ki...

ooo canım anne olmuşun sen ya bildiğin :) salata bile kaç çeşit tebrik ettim, özendim :)

Hestia dedi ki...

menü güzelmiş, ben de yeni evli ve acemi biri olarak bu menüyü misafirlerime uygulayabilirim.Ama sarmalar konusunda senin kadar iddialı değilim sanırım:)